Sidor

12 april 2012

Obehagliga diskussionstrådar och negativ energi

InternettrollNär man kommer igång ordentligt med det sociala mediet twitter, så är det lätt att gräva ner sig i kommentarstrådar. Samma sak kan gälla kommentarsfält i nätpublicerad dagspress, på facebook och var än man rör sig på nätet. Återkommande är grova, hätska och aggressiva kommentarer som ska provocera, störa och ta bort nyanserna i en intressant diskussion. 

Det är trollen, eller mer specifikt internettrollen, som lurar bak hörnet och det gäller att inte hugga för hårt på deras utlagda krokar. Citerat från Wikipedia: Internettroll (se artikel), eller bara troll, är Internetslang för användare som medvetet skriver ett stort antal provokativa, märkliga, ickerelevanta och/eller oseriösa diskussionsinlägg på Internetforum (ursprungligen på Usenet) i syfte att provocera fram en känslomässig debatt, ofta utanför själva ämnet för huvuddiskussionen. Trollen ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt och föder ilska, vanmakt och skadar sinnesstämningen hos övriga användare som hugger på de krokar de lägger ut. Om trollen inte ignoreras eller blockeras kan de ibland lyckas ta död på diskussioner eller hela forum.

Har man nu ändå gett sig in i denna djungel och följer de obehagliga inläggen vidare, så rör man sig snabbt till riktigt otäcka diskussioner där lögner och hets mot folkgrupp parat med hat och ilska ger driv i trådarna. Ta exempelvis hashtaggen #svpol som rymmer de mest skiftande inlägg och ämnen, men där rasistiska/fascistiska tendenser hela tiden dyker upp. Här fanns meningen “Om de 7 araberna i Göteborg inte åker inom på lång tid hoppas jag att några tar saken i egna händer och hänger dom från en lyckstolpe” skriven av @Sverigevakna. Den meningen bör gå att polisanmäla tycker jag och säkerligen fler av denne skribents hetsande åsikter.

Att försöka gå emot och stödja den goda sidan är nästan hopplöst, motinläggen bara rullar in, men samtidigt kan det finnas en viss tillfredsställelse i att störa och vända upp och ner på osanningarna. Jag har själv fått beteckningen "hjärntvättat PK-troll", det känns faktiskt hedersamt i sammanhanget. Att benämningen PK/PC (politiskt korrekt eller political correct) används är ingen slump. Journalisten Niklas Ekdal definierar begreppet mycket bra i en DN-krönika med några år på nacken: “Avsikten med PC-begreppet är i grunden att legitimera cynism; jag tror inte på växthuseffekt, jämställdhet, bistånd, minoriteters rättigheter, sociala reformer, Amnesty och Läkare utan gränser alltså är jag lite tuffare.” 

Trådarna stjäl energi och skapar stark irritation, man ska inte fastna i dem. Jag skrev så här till slut till de två värsta: "Vart kommer allt ert hat från? Vad känner ni äkta kärlek inför? Har ni hållt en nyfödd? Har ni luktat på en ros?" Det var efter det inlägget jag fick heta "hjärntvättat PK-troll".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar