Corren (Östgöta Correspondenten) har infört en ny företeelse i det som kallas nya Corren. På nyhetsplats inne i tidningen kommer det att publiceras korta ledarkommentarer. Så här motiverar chefredaktören Ola Sigvardsson detta påfund i en förklarande text:
“För läsaren är det bra att ha allt material i ett ämne samlat på ett ställe, både nyhetsrapporteringen och kommentaren. Det tvingar också ledarredaktionen att arbeta mycket närmare nyheten, att snabbt sätta sig in i sakförhållandena och skaffa sig en hållning till det. Det gör att tidningen blir mycket rappare.”
Jag är för egen del mera tveksam. Är inte detta ytterligare ett steg i politiseringen av nyhetsflödet i en tidning som har i det närmaste monopolställning i mellersta Östergötland med landets femte största kommun som kronan på verket? Redan vid valet 2006 valde Corren att låta nyhetsartiklar inne i tidningen präglas av tidningens färg oberoende borgerlig. Avsikten gjordes tydlig, en valseger för Alliansen var det övergripande målet och på pressetikens altare offrades värdet av sakliga nyhetsartiklar. Målet nåddes och nu kommer nästa steg, korta ledarkommentarer. Tror inte Correns ledning att läsarna själva kan värdera och kommentera lokala nyheter?
Ett exempel på den nya linjen var ett reportage nyligen om den blåröda kommunledningen i Åtvidaberg, under artikeln fanns en kort kort ledarkommentar. Det känns verkligen styrande att någon annan, ledarreaktionen, hjälper mig som läsare att värdera texten. Hur känns det för journalisten när kommentarer från ledarredaktionen, nära tidningens ledning, fäller avgörandet över en nyhet som skildrats så sakligt som möjligt?
Tidning nr 2 i vårt hushåll är Svenska Dagbladet, med beteckningen oberoende moderat. Jag vet mycket väl att ledarsidan präglas av den just den hållningen, men i övrigt är tidningen som jag upplever det mycket saklig och inte smörigt borgerlig. Exempelvis gjorde SvD i höstas en mycket kritiskt reportageserie om maten i Stockholms läns landsting, där den borgerliga ledningen grillades hårt.
Jag tycker Corren borde överväga lämpligheten i sin nya strategi med ledarkommentarer inne i tidningen. Borgerlig press har redan en mycket stark ställning, inte behöver den väl ytterligare markeras med att säga åt läsarna vad de bör tycka också på nyhetsplats? Och ligger inte den nya linjen i utkanten av de pressetiska reglerna?
Slutligen, är det bara jag som reagerar och ser igenom strategin bakom nymodigheten? Att desperat nyttja sin marknadsdominens för att sprida ut blå dimmoln inför ett val där Alliansen ligger mycket illa till opinionsmässigt.
----------------------------
Har du åsikter, gå vidare till Correns forum där jag lagt upp en snarlik text för diskussion.
Tänkvärt, jag ska fundera och det borde kanske Cooren göra också...
SvaraRaderaTack Staffan, jag noterar din kommentar med intresse. Jag tror inte det är bra för någon att mixa nyheter och ledarkommentarer. Frågan uppstår ju "vad läser jag egentligen?", detta i en av landets största landstortstidningar.
SvaraRaderaJag har gjort om blogginlägget till en debattartikel som jag sänt till Corren idag. Jag har även startat en diskussionstråd på corren.se kring samma ämne.
SvaraRaderaJag delar din uppfattning om att Corren brister i respekt för sina läsare genom sitt nya påfund att blanda politik med nyheter. Är det den nya ägaren (NT) som driver igenom sin vilja? Syftet är naturligtvis att få större genomslag för tidningens politiska uppfattning, och då offras den goda publicistiska etiken.
SvaraRaderaSorgerligt för läsarna, för Corren och inte minst de redaktionella medarbetarna.