29 februari 2012

Källskyddet och landstingsledningen

protokollsbunt Det är svårt att förstå upprördheten över att hemligheter avslöjats från östgötalandstingets politiska majoritet. Vi vet väl alla att det är ett ideologiskt mål från moderaternas sida att öka andelen privat vård? Enda skillnaden nu var att det stod på papper, men förvånande? Nej!

Vilket omdöme har har då Marie Morell (m) egentligen? Jag är faktiskt förvånad att grundläggande kunskaper kring meddelarfrihet och källskydd inte är självklara och att dessutom landstingsjuristen klickat i sin bedömning. Det här känns som en sak som SKL borde jobba med. Och ett tips, ta del av Journalistförbundets information om Efterforskningsskydd.

Du kan läsa mer om turerna kring läckta hemligheter från den politiska ledningen för Landstinget i Östergötland. Exempelvis i en aktuell artikel i Norrköpings Tidningar. Hör också ett referat från gårdagens möte med Publicistklubben.

En annan sak är ju hur diskussionen gått internt i koalitionen. Någon måste ju ha slarvat med utskrift eller hantering av det utskrivna. Alla som jobbat i ett politiskt styrt kansli vet att nyfikenheten partierna emellan är en stark drivkraft. Det händer att man glömmer papper i skrivaren, kopiatorn och faxen. Det händer också att man själv gör fynd.

Ett misstag som det här innebär att den tuffaste diskussionen måste ske internt. Det är en klassisk metod att då söka yttre fiender för att kunna mildra den interna kritiken. Att Lasse Pettersson inte var något medialt geni visste jag ju, men jag trodde Marie Morell hade bättre omdöme faktiskt.

Inga kommentarer: