24 mars 2013

Kvinnobadtider i simhallen


Bilden länkad från http://www.nordpoolen.com/images/simhall2.jpg

På olika håll i landet finns simhallstider reserverade för enbart kvinnor. Jag har också sett att det förekommer i Finland. Läs om Värnamo simhall och i Aftonbladet om den här frågan generellt.

Bakgrunden till särskilda badtider är att det finns kvinnor som av olika skäl känner sig obekväma med sina kroppar, som känner sig utlämnade och uttittade i den här typen av offentlig miljö. Här finns också gruppen muslimska flickor och kvinnor som av religiösa skäl inte vill simma eller bada när det finns män i simhallen.

Här har du ett klipp från Facebook som visar på en enskild händelse som gjort att en ung kvinna inte besöker simhallar alls:
Kvinnobad_skärmklipp

Införandet har vållat debatt på sina håll, men positiva ord har ändå präglat nyhetsflödet. Och dessutom, att en åtgärd som omfattar halva befolkningen skulle anses diskriminerande kan knappast heller göras gällande.

Nu lämnar jag en motion till Socialdemokraterna i Linköping om att vi som parti ska driva frågan i Linköping. Jag tror för min del att det är en bra sak, men utgången av motionsbehandlingen kanske inte ska tas för given.

Nedanför har du motionen som ett bilddokument.


Motion_badtider

 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Homosexuella män vill ha egna badtider.
Lesbiska kvinnor vill ha egna badtider.
Pensionärer vill ha egna badtider.
Finnar vill ha egna badtider.
Det här kan bli riktigt besvärligt.

Och du tror på jämställdhet?

Richard "Nicke" Bremer sa...

Det räcker med den berättelsen jag återger i mitt blogginlägg för att inse behovet av kvinnobadtider. Och de enda som klagar över förslaget ät män.

Halva befolkningen är inget särintresse. Och det handlar verkligen om jämställdhet.

Anonym sa...

Facebookinlägget är ju ett exempel på nåt både mycket tråkigt och brottsligt. Den typen av övergrepp sker tyvärr överallt; i skolan, på krogen, i butiker. Vill du inrätta särskilda mansfria zoner eller tidsperioder på dessa ställen också?

Vad du gör, Nicke, med det här förslaget är accepterar att halva befolkningen betraktas som förövare, trots att de verkliga förövarna är ett fåtal. Att utgångspunkten är att jag är ond på grund av mina könsorgan är inte acceptabelt. Det handlar verkligen om jämställdhet.

Anonym sa...

Halva befolkningen är inget särintresse... har någon frågat halva befolkningen vad de tycker i frågan? Gör det först.. innan du lägger ord i deras mun.

Är starkt för direktdemokrati som i schweiz men jag tror inte ni får de svar ni vill ha.