10 juni 2008

Två röda syskon

Jag och en kollega har bemannat ABF-förbundets monter på Vänsterpartiets kongress i Norrköping den 6-8 juni. ABF fanns på plats i dagarna två och vår monter fanns i direkt anslutning till seminarierna i Arbetets museum. Ett intressant seminarieprogram, en hel del besökare och en god möjlighet till samtal och dialog.

Jag känner Socialdemokraterna mycket väl. Ovanpå detta känner jag en hel del vänsterpartister, jag har jobbat som politisk sekreterare i en majoritetskoalition med s, v och mp inom Landstinget i Östergötland. Med två kongressdagar ovanpå detta finns det skäl att reflektera lite.

Ska man kort beskriva dessa båda röda partier är det som att se två syskon. Två syskon med gemensam uppväxt, men också med en lång tid av konkurrens och misstänksamhet gentemot varandra. Från 1995 och framåt har historien flätats samman igen genom samarbete i majoritetskoalitioner. Syskonen är olika, men har en gemensam historia och har på många håll fungerat bra ihop på senare år.

Det finns en tydlig skillnad i den inre kulturen. Socialdemokratin är van vid att styra och forma framtiden; Vänsterpartiet har ofta och länge befunnit sig i opposition (på vissa håll alltid gjort det). Det innebär att fokus ofta är reaktivt och kanske mer negativt hos vänstern, men och andra sidan finns det nog mindre tvekan, mindre av dualistiskt tänkande.

För egen del tror jag att det går att forma bra och fungerande majoritetskoalitioner när valresultatet står klart 2010. Både socialdemokrater och vänsterpartister vet att högeralternativet är det allra sämsta, det går att finna gemensamma vägar och det går att kristallisera ut vad som inte går att komma överens om. Som alltid handlar det om att på lokal nivå hitta fungerande personkonstellationer. Så de gemensamma lagen som (s), (v) och (mp) går till val på behöver börja formas redan nu, med seminarier och lagbyggande aktiviteter.

För min del avslutades kongressandet med partifest i Värmekyrkan. God mat, bra stämning och underhållning av hemlige gästen Mikael Wiehe gjorde det till en minnesvärd afton.

Inga kommentarer: