2 juli 2008

Små klisterlappar med otäcka budskap

Du kanske inte tänker på det, men en trend sedan flera år tillbaka är att organisationer i politikens utkanter sätter upp små klisterlappar på olika ställen, vid bankomaten, på stolpar vid övergångsställen, på fastigheter med centrala strategiska lägen, vid hållplatser, resecentra osv. Det är ofta hårda och otäcka budskap. Exempelvis "Trevlig hemresa!", en bild på några muslimska kvinnor och undertecknat av en nazistisk organisation som kallar sig ReaktionÖstergötland. Genom att besöka deras hemsida, som jag inte vill länka här, får man se deras aktiviteter på foton. Det är ett aktivt gäng som agerar på många håll, budskapet är människofientligt, nazistiskt och otäckt på alla sätt.

Ett klipp från hemsidan säger följande:
"Reaktion Östergötland består av svenskar som vill genomföra en förändring i samhället. Därför upplyser vi andra östgötar om alternativ till det nuvarande samhället genom att bland annat sätta upp klistermärken, affischera och dela ut flygblad.

Vi skapar en frizon för svenskar som har tröttnat på mångkulturen, och tillsammans har vi olika aktiviteter. Till exempel anordnar vi gemensamma filmkvällar, brännboll, grillning, studiecirklar och fotboll. Tillsammans bygger vi en gemenskap och skapar ett alternativ till mångkulturen."

Vad kan du göra för att motverka organisationens syften?

  • Så fort du ser ett klistermärke av detta slag, ta bort det. Går det inte att dra bort det, skrapa sönder det med en nyckel eller liknande.
  • Acceptera inte svepande omdömen som fångar upp budskap från främlingsfientliga grupperingar. Säg ifrån på jobbet, i familjen, sitt inte och ta emot. Orkar du inte argumentera emot, gå din väg som protest.
  • Lyft fram goda exempel på alla de invandrare som betyder så mycket för samhällets bredd och utveckling.
  • Polisanmäl kränkningar, anmäl till hyresvärden när lappar och flygblad börjar spridas i din närhet.
  • Tänk som Grynet: TA INGEN SKIT!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Stasi-Nicke raderar kommentarer så att alla vet.

Richard "Nicke" Bremer sa...

Vet inte vem du är, det är lättare att kommentera om du kliver fram i ljuset. Din tidigare kommentar idag om att "Jag är humanist och aktiv i ReaktionÖstergötland" haltar betänkligt. Det budskapet är totalt motsägelsefullt, kombinationen är omöjlig. Att du agerar anonymt förvånar mig inte. Som alla organisationer i politikens ytterkanter har ReaktionÖstergötland inga namn på sina ansvariga tillgängliga, utan agerar helt anonymt. Samma mönster finns hos alla våldsbenägna grupperingar på både höger- och vänsterflanken.

Anonym sa...

Varför skulle jag inte kunna vara humanist? Jag tycker att alla människor är lika mycket värda, att de ska få ha det bra varenda en. Att bäbisarna i Afrika ska få mat, att irakierna ska få leva i tryggt ett samhälle utan bomber.

Personer som dig verkar tro att det är en hållbar lösning att flytta befolkningen från världens problemländer till Sverige. Det är det inte. Det skapar enbart segregerade och stagnerande samhällen, där både invandrare och svenskar vantrivs.

Sverige behöver styras upp rejält, efter det så kan vi börja hjälpa problemländerna. Kanske genom att vi skickar ekonomiska bidrag, eller fredsbevarande styrkor. Vad som är rätt helt enkelt. Inga skendemokratiska korståg á la liberalväst. Utan välment hjälp.

"Trevlig hemresa" är ett motiv som uppkommit genom vantrivseln i ditt samhälle, och det är inte roligt att se för personer likt dig själv, det förstår jag. Det är en protest mot ert samhälle, och visst kan det även kännas olustigt för invandrare. Precis som att det ofta känns olustigt för svenskar i dagens Sverige.

Och vems fel är det? Jo, det är personer likt dig själv Nicke. Som har hjälpt till att lägga grunden till denna skit.

Stefan sa...

Jag tycker personligen inte att budskapen är otäcka alls, snarare tvärtom!

Anonym sa...

Här kommer en bild Stasi-Nicke. Den är vektoriserad. Det betyder att du lätt kan printa ut den i hur stort format som helst. Du t.ex. göra en pepp affisch att hänga ovanför din säng eller i ABFs lokaler!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Emblema_Stasi.svg

Anonym sa...

Att Reaktion Östergötland skulle vara nazister/nazistiska, vart har du fått det i från?

Jag är aktiv inom RÖ, och jag är knappast nazist. Jag är identitär, och tar avstånd från nazismen.

Richard "Nicke" Bremer sa...

Genom att studera texterna, länkarna och metaforerna på ReaktionÖstergötlands hemsida kan man snabbt konstatera att det är en nazistisk organisation. Ska man vara snäll kan det möjligen sägas vara en fascistisk organisation. Att verksamheten har en samhällsomstörtande framtoning förtstärks av att alla kontaktvägar är anonyma. Genom att stämpla undertecknad med epitetet "Stasi-Nicke" görs ett försök till att skuldbelägga undertecknad. Våga åtminstone kliva fram med namn i klartext, det tror jag era fornnordiska förebilder hade gjort. Uppenbarligen har mitt blogginlägg retat upp en del. Det är bra, uddlösa bloggar har föga värde.

Anonym sa...

Lite löjligt med epitet som stasi-nicke bara för att man vägrar erkänna vad man är; rasist. Ni länkar dessutom till välkända nationalsocialistiska organisationer. Stå för vad ni är istället för att var sådana ynkryggar.

Anonym sa...

Nicke du är vad man kallar ett "ärkeceep".