13 november 2013

Att forma ett regeringsunderlag



Nej, det är inget onormalt att partier går fram enskilt i ett allmänt val. Faktiskt är det det helt dominerande normalfallet. Just nu är det Socialdemokraterna som klargjort detta. Tidigare i år har Vänsterpartiet klargjort samma sak.
 
Det är kompromisspaketet Alliansen som är en anomali i sammanhanget. En gruppering där det största partiet M har knaprat i sig sina samarbetspartners som har fått kompromissa bort det mesta av sina profiler. 
 
Ingen vet hur det parlamentariska läget är efter nästa års val. En enda dörr ska spikas igen, den gömmer sig brunskjortorna bakom. Övriga dörrar måste hållas öppna för att kunna garantera en handlingskraftig regering. Och handen på hjärtat, det finns två tänkbara regeringsbildare, Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. I praktiken är alla andra alternativ otänkbara. Att då hålla öppet för flera scenario är inte tecken på makthungrighet, det är ett sätt att förhålla sig till det intensiva arbete som inleds den 15 september 2014, alltså att forma ett regeringsunderlag. Reinfeldt ser bara sin Allians, Löfven inser det ansvar som vilar på en tänkbar regeringsbildare. 

 Jag tycker att Stefan Löfven har agerat både klarsynt och ärligt när han och Carin Jämtin gick ut i Dagens Nyheter och klargjorde att Socialdemokraterna går till val som eget parti. Och dessutom, Fredrik Reinfeldt har tvingats ut på banan och för sin del diskutera vilket regeringsunderlag han själv och Alliansen har (se artikel i Svenska Dagbladet). Att Björklund (fp) och Lööf (c) reagerar starkt på Socialdemokraternas besked ska ses i ljuset av att båda två har en försvagad ställning i sina partier. Då passar det bra att gå till attack och hitta yttre fiender. Vem vet om vare sig Björklund eller Lööf sitter kvar efter valet 2014?

Själva idén med Alliansen har överlevt sig själv. Det är partier som deltar i val och det är valresultat som kan skapa
regeringsunderlag. Den som är ute på djupt vatten är Reinfeldt med tre stödhjul som vart och ett har ledare som är ifrågasatta. Vacklande opinionssiffror och vikande opinionssiffror gör det skakigt. Bra det, jag tror på idén att ställa upp som enskilt parti. Väljarna avgör.

-----------------------
Bilden har lånats från socialdemokraternas flickrflöde.
 

1 kommentar:

Martin R sa...

Här har vi bestämt en unison uppfattning Nicke. Bra skrivet.

/Martin R