6 november 2008

Föreläsning med Expo med obehagliga gäster i publiken

I kväll 6 november genomförde SSU Linköping och ABF Östergötland en föreläsningskväll med Expo, stiftelsen som jobbar aktivt mot rasism och främlingsfientlighet och kartlagt den svenska extremhögern. Det var mycket ungdomar på plats, nära 100 åhörare som fick lyssna till påläste Alexander Bengtsson. Redan innan det hela hade börjat spred sig en obehaglig känsla i och med att två mindre grupperingar av nazister fanns i lokalen. Men föreläsningen startade, vi fick veta mer om krafterna och grupperingarna bakom extremhögern i Sverige.

Publiken ställde frågor och det gjorde även de nazistiska aktivisterna. Lugnt och behärskat, men med ett tydligt rasistiskt budskap. Mitt i detta började en av aktivisterna att fotografera publiken, det upplevde jag som mycket kränkande och obehagligt. Med raska steg förflyttade jag mig i salen och tog ett par bilder tillbaks. Uppenbarligen uppskattades inte detta, det blev ett kortare samtal efteråt där jag gjorde klart att en arrangör har all rätt att dokumentera ett arrangemang och att bilderna togs som en del av min tjänstgöring. Någon radering av bilderna var inte aktuell var det tydliga beskedet.

Jag är glad att jag befann mig i ett sällskap av unga, glada och starka SSUare. Kontrasterna blir så tydliga en kväll som denna med ett stort gäng nyfikna och engagerade gymnasieungdomar å ena sidan och en liten klick riktiga loosers med töntiga och äckliga nasseåsikter å andra sidan. Pedagogiken var lysande, alla som var på plats insåg att nazister är en realitet och att goda argument och gemenskap är bästa boten mot en rutten ideologi.

Tänk på att besöka EXPOs hemsida och titta exempelvis på deras researchpaket. Det gäller att veta vad extemhögern står för och vilka former den har.

5 kommentarer:

Tomas sa...

Du, jag är stolt över både ABF och SSU, och uppriktigt och ärligt över dig specifikt!

Lars Johansson sa...

Håller med Tomas, bra jobbat Nicke!

Anonym sa...

Vi finns överallt Nicke! Strassar och identitärer står bakom dig i kassankön. RÖ.SE!

Richard "Nicke" Bremer sa...

Till den anonyme vill jag säga att runt varje nazist i landet finns hundratusentals människor som står upp för principen alla människors lika och unika värde. Vi gör det öppet, med vårt ansikte och vårt namn blottlagt. Vi fotograferar oss inte i töntiga masker vid Rökstenen, vi vågar stå för vad vi är.

Henrik Karlsson sa...

Nicke, identitärer och nazister är Inte samma sak. Och det finns Identitärer som ställer sig till allas lika värde.

Bara för jag inte vill ha invandring i Sverige, betyder knappast det att jag tycker invandrarna är mindre värda för de är av ett annat folkslag eller etnicitet?